Epres őszibarack krémleves
Hozzávalók:
• 1 kg érett őszibarack, vagy 2 doboz konzerv,
• 2 db egész fahéj,
• 5-6 szemszegfűszeg,
• 1 db vanília bab,
• 1 csipetnyi só,
• él citrom leve,
• 2 dl tejszín,
• 5-6 evőkanál cukor,
• 50 dkg eper.
Hámozzuk meg a barackokat, majd vágjuk apró kockákra, (ha konzervből készítjük nem kell meghámozni). Tegyük egy fazékba, és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje. Tegyük hozzá az egész fahéjdarabot, a szegfűszeget, és a félbevágott vaníliababot. Ízesítsük sóval, cukorral és citromlével. Főzzük körülbelül negyed órán keresztül, majd vegyük ki a levesből a fahéjat, szegfűszeget és a vaníliát.
Öntsük bele a tejszínt, majd forraljuk még két percig, utána merülő mixerrel pürésítsük. Ha szükséges finomlyukú szitán passzírozzuk át, majd tegyük bele a felszeletelt eperszemeket.
Állítsuk a leveses fazekat hideg vízbe, és ha már lehűlt tegyük a hűtőszekrénybe.
Jéghidegen leveses csészékbe tálaljuk, akár egy-egy gombóc vanília fagylalttal tehetjük még dermesztőbbé.