Szombatos rakott birka
Hozzávalók:
Ø 50 dkg birkahús,
Ø 2-3 evőkanál olaj,
Ø 2-3 evőkanál libazsír,
Ø 1 fej vöröshagyma,
Ø 10 szál petrezselyemzöldje,
Ø 2 tojásból laska (lásd alább),
Ø 20 dkg juhsajt,
Ø 2-3 evőkanál morzsa,
Ø 2 dl tejföl,
Ø só, borsmenta, majoránna.
Az apróra vagdalt birkahúst kevés olajban, aprított zöldpetrezselyemmel és vöröshagymával megpároljuk. A kifőtt laskát forró libazsírban megforgatjuk, összekeverjük a reszelt juhsajttal, majd a zsírral kikent, morzsával meghintett lábasba egy sort lerakunk. Tetejére rakjuk a hús egy részét, meghintjük kevés majoránnával és finomra vágott borsmentával, majd ismét tésztát rétegezünk és így tovább. Végül ráöntjük a tejfölt, és sütőben átpirítjuk.
Megjegyzés: Igen népszerű és elterjedt erdélyi étel lévén természetesen sok variációja alakult ki. Van aki olaj helyett vajat, vagy kisült szalonnazsírt használ és a hússal együtt forgatja a szalonnabőrt is. Morzsa helyett félig megfőtt kukoricadara is kerülhet bele, nem is szólva arról, hogy hallani gyömbérrel és kaporral, vagy akár babérlevéllel készült birkarakottról is.
Laska: Lisztet, tojást langyos tejjel gyúrunk össze, nyújtsuk ki vékonyra és vágjuk fel vékonyra. Kevés levesben főzzük ki.