Gombagolyók
Hozzávalók :
15 db kicsi csiperke, 10 dkg főtt sonka, 60 dkg marhahús, 3-3 kanál vaj és vörösbor, 5 ek. liszt, csokor petrezselyem, só, bors, szerecsendió, 4 tojássárgája, 1,5 dl tej,
A panírozáshoz tojás, liszt, morzsa, sütéshez olaj, konzervgomba és savanyú uborka a díszítéshez.
A vajat felforrósítom, beleteszek 2 ek. lisztet és pirítom rövid ideig. Állandó keverés mellett beleöntöm a tejet, majd tovább kutyulva 10 percig főzöm a besamelt. Ha kicsit hűl
belekeverem a tojássárgáját is. A húst kétszer ledarálom, a petrezselymet és a sonkát apróra vágom. A mártásba belekeverem a húst, a sonkát, a petrezselymet, 3 kanál lisztet,
és a vörösbort. Fűszerezem sóval, borssal, szerecsendióval, s ha a tészta túl lágy, kevés lisztet is adok még hozzá. Akkora gombócokat csinálok belőle, amikbe belefér egy-egy
gombafej. (vizes kézzel dolgozzunk, mert ragad) A golyócskákat panírozom, és forró olajban kisütöm. Egy-egy szelet uborkát és egy-egy konzervgombát átszúrok egy
pálcikával s ezt a gombócokba szúrom. (vagy 50 darabot csináltam, 150 is elfogyott volna !! )